Lav avis

KLIK HER, HVIS I SKAL LAVE WEBAVIS ...

 

Læs videre, hvis I skal lave en trykt avis :-)

 4482.jpg

 

Der er flere muligheder, når klassen skal lave deres egen avis til tryk. I Nyhedsugen skal klassen aflevere en A3-avis på fire sider, som læreren afleverer på aiu.dk som PDF-fil. I står selv for at printe den på skolen til eget forbrug.

 

Det er en god idé at lade en gruppe elever eller selv sætte sig ind i, hvilket program der fungerer bedst for klassen på de computere, I har til rådighed. Spørg it-vejlederen til råds i første omgang. Eller skriv til os, hvis I har brug for hjælp. 

 

De følgende programmer har indbyggede designskabeloner, som er lavet af profesionelle avisfolk. I kan se eksempler nederst på siden.

 

 

Avislayouteren er et layout-program, som fungerer i en browser. Systemet er udviklet af AiU, men desværre under udfasning og der mangler nogle opdateringer. Derfor kan I ikke regne med support, hvis det ikke fungerer. Det virker med UNI-login. Vi har ikke lukket systemet ned, fordi mange skoler stadig bruger det.

Log på Avislayouteren med UNI-login her

 

 

Publisher er et DTP-program, som kræver licens fra Microsoft. AiU har fået udviklet designskabeloner i det filformat, som passer til. Skabelonerne bliver tilgængelige her på aiu.dk. Tjek med jeres it-vejleder om I har licens. Publisher skal være installeret på jeres computer i forvejen. 

Download designskabelonerne til Publisher herfra 

 

 

Scribus er et gratis DTP-program, som skal installeres på computeren. AiU har udviklet design-skabeloner, som bliver tilgængelige til download sammen med programmet her på aiu.dk. (DTP står for desktop publishing - altså et layout-program til computeren). Programmet er ret avanceret og tager tid at mestre. Til gengæld har det rigtig mange muligheder. 

Download og installer programmet herfra.

 

 

 

 Lucidpress er et DTP-program, som virker i browseren. I den gratis version kan man kun lave tre sider. Det vil sige, at man bliver nødt til at lave to publikationer på i alt fire sider og flette dem sammen med et program som fx PDF-merge for at samle siderne til en fil. Medmindre skolen har licens til den fulde udgave. Tjek med jeres it-vejleder. Hvis I har LucidPress, kan I selv importere designskabelonerne. 

Download designskabelonerne som InDesign-filer herfra

 

 

Adobe InDesign er et professionelt layoutprogram, som designskabelonerne oprindeligt er udviklet i. Det er et dyrt program, som nok kun få skoler har adgang til.  

Download designskabelonerne som InDesign-filer herfra

 

 

Her kan du se forsider fra de designskabeloner, som er omtalt ovenfor.

b-avis-forside-thumbnail.jpg

 

 

c-avis-forside-thumbnail.jpg

 

 

a-avis-forside-thumbnail.jpg 

Tillad cookies

Hjemmesiden indsamler statistik og husker dine indstillinger ved hjælp af cookies.