JOURNALISTIK


AIU_ikonsaet-13.jpgJournalistik handler om hurtigt og korrekt at formidle nyheder, holdninger og information til befolkningen. Journalistik er skabt og redigeret af professionelle nyhedsformidlere og adskiller sig dermed fra indholdet på sociale medier som fx Facebook.

 
Journalistik er et håndværk, der bruges til at formidle information og holdninger mellem borgerne i et demokratisk samfund. Selve ordet ’journalistik’ stammer fra det franske ord journal, der betyder ‘dagbog’ eller ‘avis’. Journalistikken har eksisteret og udviklet sig, siden de første aviser blev trykt i Europa 1600-tallet. Men det er først i løbet af 1900-tallet, at journalistikken begyndte at tage form, som vi kender den i dag.

Når man producerer journalistik, arbejder man med nogle grundlæggende begreber og redskaber:

  • Idéudvikling

 

  • Research

 

  • Kilder

 

  • Stofområder

 

  • Nyhedskriterier

 

  • Vinkling


At være journalist er ikke en beskyttet titel. Det betyder, at alle, der skriver journalistisk, i princippet kan kalde sig journalister - også uden have en journalistuddannelse. Der er tre journalistuddannelser i Danmark, som tager minimum tre et halvt år at gennemføre. Som journalist lærer man både selve det journalistiske håndværk og de særlige etiske regler, man som journalist skal arbejde ud fra.

I menuen til højre kan du læse mere om grundbegreberne og journalistens værktøjer, der er nogenlunde de samme uanset om nyhederne skal formidles i avisen, på nettet eller i tv og radio.

Redaktionen på arbejde

Tillad cookies

Hjemmesiden indsamler statistik og husker dine indstillinger ved hjælp af cookies.