Grundskoler

AIU-grund_2018_930x600.gif

 

 

Lav en avis eller webavis og vind 10.000 til klassen

Sådan lyder den korte version af Nyhedsugen. Men der ligger naturligvis mere bag, når 6.-10. klasser over hele landet i en uge arbejder intensivt med nyhedsmedier og journalistik. Her er kampagnen kort fortalt. Du kan læse mere i venstre menu.

 

Åbn folder i PDF om Nyhedsugen 2018

 

 

Få journalistiske nyheder fra journalister og redaktører i hele landet

Klasser som tilmelder sig Nyhedsugen får fire ugers gratis, digital adgang til journalistiske nyheder produceret af mere end 1.000 journalister og redaktører på dagblade og digitale  nyhedsmedier i Danmark. Med UNI-login får klassen unik adgang til både e-aviser og webaviser. Dermed er det faglige grundlag for at lave klassens egen avis tilstede. Klassen får også adgang til Ritzau. Læreren bestemmer selv hvornår på skoleåret klassen skal have adgang.

 

Læs mere om adgangen til de journalistiske nyheder.

 

Mere end én vinderchance

Konkurrencen foregår ved, at klassen tilmelder sig hos et af de 28 nyhedsmedier, som deltager. I en af ugerne 38-41 eller 43-46 laver klassen en avis eller webavis som bliver bedømt af en dommerkomité på det pågældende dagblad. I kategorierne 6.-7. klasse og 8.-10. klasse kårer og præmierer dagbladet deres  'lokale' vindere. De lokale vindere går videre til bedømmelse på landsplan og deltager i konkurrencen om de 5 x 10.000 kr. til klassekassen.

 

Find kontaktoplysninger på de deltagende nyhedsmedier her.

 

Årets tema er DRØMME

Hvert år har konkurrencen et nyt tema, som skal inspirere eleverne til at folde sig ud journalistisk i tekst, billeder, tegninger, grafik og video. I år er temaet DRØMME - et fænomen og begreb med stor rækkevidde. Tag bare elevens synsvinkel:

 

 7:43… Godmorgen. Du kommer ikke for sent igen. I dag. Det sagde mor, da hun gik. Og du sagde nej-nej og sov videre. In your dreams, mor. Og nu starter dagen for sent og for skævt. Et eller andet sted midt mellem drøm og virkelighed. Kender du det? Og nu har du glemt, hvad du drømte, og virkeligheden siger regnvejr. Men det’ da lige meget, for drømme kan ændre verden. Dream on… 

 

Det klassiske tema skal opfattes bredt og foldes ud til tusinder af ord, når eleverne med journalistiske redskaber formidler deres hverdag og virkelighed. I alle tænkelige medietyper - skrift, billeder, grafik, tegninger, video ...

 

Læs mere om årets tema og se 'kickstarteren'

 

Kort om Nyhedsugen 2018:

  • Klassen får med UNI-login gratis digital adgang til dagbladenes e-aviser og webaviser i fire selvvalgte uger.
  • Enkelte lokale og regionale dagblade tilbyder (begrænset) levering af trykte aviser i deres lokalområde.
  • Klassen vælger selv, hvilken af de otte uger de vil producere deres egen avis og/eller webavis.
  • Avisen skal være på fire A3-sider. Der er i princippet ingen begrænsning på webaviser.
  • Klassen vælger selv hvilket program den bruger til at lave avis eller webavis. Vi anbefaler SkoleBlogs til webavis og Avislayouteren, Publisher, Scribbus eller LucidPress trykt avis.
  • Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten deltager ikke i den fælles konkurrence i 2018.
  • Aviser og webaviser bliver bedømt efter forskellige bedømmelseskriterier.
  • Som noget helt nyt, indfører vi i 2018 vinderkategorien Z-faktor - en slags innovationspris til den klasse, som på dygtig vis formår at overraske dommerkomitéerne med nytænkning af journalistikken.
  • Deadline for aflevering er fredag kl. 17 i den uge, klassen har tilmeldt sig.
  • Aflevering sker elektronisk på www.aiu.dk.

 

Læs mere om de deltagende nyhedsmedier her.

AltingetBerlingske - Bornholms TidendeBT/MetroXpress - Dagbladet Holstebro, Struer og LemvigDagbladet Ringkøbing-Skjern - Dagbladet Køge, Ringsted og RoskildeFlensborg AvisFredericia DagbladFrederiksborg Amts AvisFyens StiftstidendeFyns Amtsavis - Helsingør DagbladHorsens Folkeblad - Hus ForbiJydskeVestkystenKoncentratKristeligt DagbladLolland-Falsters FolketidendeNordjyske StiftstidendeNordvestnytRanders AmtsavisSjællandskeSkive FolkebladSpektrumVejle Amts FolkebladZejt ungÅrhus Stiftstidende

 

Læs hyppigt stillede spørgsmål her.

 

Tillad cookies

Hjemmesiden indsamler statistik og husker dine indstillinger ved hjælp af cookies.