Grundskoler

 

 

Lav en avis/webavis og vind 25.000 til klassen

Sådan lyder den korte version af Nyhedsugen. Men der ligger naturligvis mere bag, når 6.-10. klasser over hele landet i en uge arbejder intensivt med nyhedsmedier og journalistik. Her er kampagnen kort fortalt. Du kan læse mere i venstre menu.

 

Se galleri med vinderaviser fra tidligere år.

 

 

Få journalistiske nyheder fra journalister og redaktører i hele landet

Klasser som tilmelder sig Nyhedsugen får fire ugers gratis, digital adgang til journalistiske nyheder produceret af mere end 1.000 journalister og redaktører på dagblade og digitale  nyhedsmedier i Danmark. Med UNI-login får klassen unik adgang til både e-aviser og webaviser. Dermed er det faglige grundlag for at lave klassens egen avis tilstede. Klassen får også adgang til Ritzau. Læreren bestemmer selv hvornår på skoleåret klassen skal have adgang.

 

Læs mere om adgangen til de journalistiske nyheder.

 

Mere end én vinderchance

Konkurrencen foregår ved, at klassen tilmelder sig hos et af de 27 dagblade, som deltager. I en af ugerne 38-41 eller 43-46 laver klassen en avis og/eller webavis som bliver bedømt af en dommerkomité på det pågældende dagblad. I kategorierne 6.-7. klasse og 8.-10. klasse kårer og præmierer dagbladet en 'lokal' vinder. De lokale vinderaviser/-webaviser går videre til bedømmelse på landsplan og deltager i konkurrencen om de 25.000 kr. til en tur med klassen.

 

Find kontaktoplysninger på de deltagende dagblade her.

 

Årets tema er PÅ

Hvert år har konkurrencen et nyt tema, som skal inspirere eleverne til at folde sig ud journalistisk i tekst, billeder, tegninger, grafik og video. I år er temaet PÅ. Det lille ord har stor rækkevidde. Tag bare elevens synsvinkel:

 

Du er på skolen og på røven, fordi du har ikke lavet tysk. Dine venner er på Facebook (og det er din mor desværre også), og læreren synes, at det er sjovt at sige på-fugl, på-læg og på-ske, når I brainstormer på årets avis-emne. Der er rodet på dit værelse, der er chips på tilbud i Kvickly, og på fødderne har du de nye sneaks. På vej. På fredag. På snapchat. På forsiden. Du er på. …

 

Den lille præposition på bare to bogstaver skal opfattes bredt og foldes ud til tusinder af ord, når eleverne med journalistiske redskaber formidler deres hverdag og virkelighed. I alle tænkelige medietyper - skrift, billeder, grafik, tegninger, video ...

 

Læs mere om årets tema og se 'kickstarteren'

 

Kort om Nyhedsugen 2017:

  • Klassen får med UNI-login gratis digital adgang til dagbladenes e-aviser og webaviser i fire selvvalgte uger.
  • Enkelte lokale og regionale dagblade tilbyder (begrænset) levering af trykte aviser i deres lokalområde.
  • Klassen vælger selv, hvilken af de otte uger de vil producere deres egen avis og/eller webavis.
  • Avisen skal være på fire A3-sider. Der er i princippet ingen begrænsning på webaviser.
  • Klassen vælger selv hvilket program den bruger til at lave avis eller webavis. Vi anbefaler SkoleBlogs til webavis og Avislayouteren, Publisher, LucidPress eller Scribbus til trykt avis.
  • Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten deltager ikke i 2017.
  • Aviser og webaviser bliver bedømt på lige fod efter de samme bedømmelseskriterier.
  • Deadline for aflevering er fredag kl. 17 i den uge, klassen har tilmeldt sig.
  • Aflevering sker elektronisk på www.aiu.dk.

 

Læs mere om de deltagende dagblade her.

Avisen.dk, Berlingske, Bornholms Tidende, BT, DAGBLADET Køge, Ringsted og Roskilde, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Dagbladet Holstebro-Struer, Flensborg Avis, Fredericia Dagblad, Frederiksborg Amts Avis, Fyns Amtsavis, Fyens Stiftstidende, Helsingør Dagblad, Horsens Folkeblad, JydskeVestkysten, Kids News, Lolland-Falsters Folketidende, Metroxpress, Midtjyllands Avis, Nordjyske Stiftstidende, Nordvestnyt, Randers Amtsavis, Sjællandske, Skive Folkeblad, Vejle Amts Folkeblad, Viborg Stifts Folkeblad, Århus Stiftstidende

 

Læs hyppigt stillede spørgsmål her.

 

Tillad cookies

Hjemmesiden indsamler statistik og husker dine indstillinger ved hjælp af cookies.