FAQ

AIU_ikonsaet-39Hvorfor hedder det Nyhedsugen?
Nyhedsugen hed tidligere Skriv til Avisen. Klassen skal stadig 'skrive til avisen', men navnet Nyhedsugen signalerer, at det nu drejer sig om at producere journalistiske nyheder både til avis og webavis.

Hvornår er Nyhedsugen?
Nyhedsugen strækker sig over uge 38, 39, 40, 41, 43, 44, 45 og 46. Klassen vælger selv, hvilken af ugerne de selv vil lave deres avis og/eller webavis. 

Hvilke klasser kan deltage?
6.- 10. klasse på alle landets grundskoler kan deltage i kategorierne: 6.-7. og 8.-10. klasser. To klasser må gerne arbejde sammen om at aflevere én avis/webavis, hvis det samlede elevtal ikke overstiger 28.

Avis eller webavis?
Klassen kan vælge at aflevere en avis, eller en webavis.

Hvad er klassens 'medieprofil'?
Medieprofilen er en tekst, som på højest 500 tegn beskriver målgruppen for og formålet med klassens avis og/eller webavis. Den skal afleveres sammen med avisen/webavisen. Den hjælper klassen med at holde en fælles retning og fokusere journalistikken i nogenlunde samme retning. Det er derfor en god idé at formulere klassens medieprofil i Nyhedsugens indledende fase. Læs mere på aiu.dk/medieprofil. 

Hvornår er der deadline?
Deadline er fredag kl. 17 i den uge, klassen har valgt.

Hvordan afleverer man, når man laver en avis til tryk?
I afleverer en PDF-fil med fire A3-sider. Avisen produceres i et selvvalgt layoutprogram. Den lærer som har tilmeldt klassen uploader den med sit UNI-login på aiu.dk.

Hvordan laver man en PDF-fil?
Det er forskelligt fra det ene til det andet layoutprogram. Som regel kan man vælge 'gem som pdf'. Ellers kan man installere en PDF-printer, fx CutePDF. Hvis man skal samle flere filer til én PDF-fil, kan man bruge fx tjenesten PDFMerge!

Hvordan får jeg teknisk support?
Søg lokal hjælp på skolebiblioteket, hos it-vejlederen, blandt elever, kolleger eller ledelsen, hvis teknikken driller. Nyhedsmedierne eller Avisen i Undervisningen kan ikke yde teknisk support. Kontakt Avisen i Undervisningen, hvis der er problemer med vores hjemmeside.

Kan man bruge Newsdesk (tidligere Redaktionen) til at lave klassens avis?
Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten deltager ikke i Nyhedsugen og Newsdesk man kan derfor ikke bruge tjenesten i Nyhedsugen.

Hvordan laver man en webavis?
Der findes forskellige gratis løsninger. AiU anbefaler SkoleBlogs fra LærIT, som fungerer med UNI-login. LærIT har udviklet fem skabeloner særligt til Nyhedsugen og tilbyder gratis prøveperiode for skoler, som deltager i Nyhedsugen.

Hvordan får man digital adgang til dagbladenes egne aviser og webaviser?
Med UNI-login får klassen adgang til de fleste dagblade og digitale nyhedsmedier gennem en  Avisportalen. Læreren bestemmer selv hvilke fire uger på skoleåret klassens skal have adgang. 

 

Hvad gør vi, hvis vi nåede ikke at tilmelde os til konkurrencen i Nyhedsugen?
Tilmeldingsfristen til Nyhedsugen var 1. september, men det er muligt at eftertilmelde klasser til konkurrencen til og med d. 7 september. Skriv til aiu@danskemedier.dk, hvis I ønsker at eftermelde en klasse.

 

Fik du ikke svar på dit spørgsmål?
Skriv til Avisen i Undervisningen på aiu@danskemedier.dk eller via aiu.dk/kontakt. Det er ikke muligt at ringe til Avisen i Undervisningen.

Tillad cookies

Hjemmesiden indsamler statistik og husker dine indstillinger ved hjælp af cookies.