Før I begynder

Her er en huskeliste over de forhold, som er vigtige at afklare på forhånd. Listen hjælper jer med at få klassens avis 'eller webavis fra ord til bord'. 

 

Tilmeld klassen og vælg jeres nyhedsmedie

Det er dig som lærer, der med dit UNI-login frem til 1. september 2018 skal tilmelde klassen her på aiu.dk. Ved tilmeldingen vælger du det nyhedsmedie, som I ønsker at klassen skal aflevere sin avis eller webavis til bedømmelse hos. Hvert nyhedsmedie kårer deres egne vinderklasser, som går videre til bedømmelse mod de øvrige dagblades vinderklasser i landsfinalen. Bemærk at Ekstra Bladet,. Politiken og Jyllands-Posten ikke deltager i den fælles konkurrence 2018.

Her kan du se de tilmeldte klasser fra hele landet.

 

Vælg trykt avis eller webavis

Ved tilmeldingen vælger du, om klassen produceree en trykt avis i A3-format eller en webavis, som kan antage forskellige formater og længde. Valget kan ændres undervejs. Som noget nyt i 2018 er der vinderkategorier for både trykt avis og webavis. De to typer bliver altså vurderet seperat. Der er også en kategori på tværs af de to typer, som vi kalder Z-faktor - en slags innovationspris til dem, som formår at nytænke journalistikken og overraske dommerkomitéen.

Se eksempler på aviser og webaviser fra tidligere konkurrencer.

 

Undervis i journalistik

I Mediehåndbogen finder I faktuel viden og inspiration til undervisningen i journalistik. Hvis der er tid inden Nyhedsugen begynder, er det en god idé at bruge undervisningstid i klassen så eleverne bliver klogere på journalistikken. 

Undervisningsmaterialer og -redskaber til 6.-10 klasse.

 

Beskriv klassens medieprofil

Klassens producerer sin avis eller webavis på baggrund af en 'medieprofil', der med maks. 500 tegn beskriver målgruppen og den journalistiske profil. Det lyder måske sværere, end det er. Men medieprofilen hjælper klassen med at holde et fælles fokus og skabe redaktionel sammenhæng. Først når klassen afleverer, skal læreren skrive den ind online i afleveringsskemaet. Den kan altså ændres undervejs.

Sådan laver I klassens medieprofil

 

Få styr på teknikken

Inden Nyhedsugen begynder, er det en god idé at få styr på teknikken. Hvilket CMS-system bruger klassen, hvis den skal udgive en webavis? Og hvilket layoutprogram bruger klassen, hvis den skal lave en trykt avis? 

SkoleBlogs har udviklet fem webavistemaer og tilbyder gratis prøveabonnement til klasser, som deltager i Nyhedsugen.

 

Avislayouteren, Publisher, Scribus og Lucidpress er eksempler på programmer, som klassen kan bruge i Nyhedsugen.

 4157.jpg

Tillad cookies

Hjemmesiden indsamler statistik og husker dine indstillinger ved hjælp af cookies.